Superpesis-kausi huipentuu, mutta pommien sijasta parempi puhua katastrofien torjunnasta

Ville Viita (oik.) on ollut yksi Seinäjoen avainpelaajista tällä kaudella.

Pesäpallo

Superpesis-kausi huipentuu, mutta pommien sijasta parempi puhua katastrofien torjunnasta

Superpesis-kausi huipentuu runkosarjan viimeisellä kierroksella, mutta huipennusta laimentaa haastajien heikkous.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.8.2020 | KUVAT All Over Press

Superpesis-kauden ensimmäinen näytös päättyy tiistaina pelattavaan runkosarjan viimeiseen kierrokseen. Suuria avoimia kysymyksiä on enää kaksi – kuka sijoittuu runkosarjassa kolmanneksi ja ja mitkä joukkueet pääsevät pudotuspeleihin.

Kolmannesta sijasta vääntävät kättä Vimpeli ja Kouvola. Vimpelillä on piste enemmän, mutta jos Kouvola ottaa tiistaina pisteen Vimpeliä enemmän, se ohittaa Vedon sarjataulukossa tasapisteissä voittojen määrän kautta (*). Vimpeli kohtaa viimeisellä kierroksella Mansen vieraissa ja Kouvola JymyJussit samaten vieraissa.

Kolmannen ja neljännen sijan suurin merkitys on siinä, että neljänneksi jäänyt joukkue saa vastaansa puolivälierissä ylivoimaisesti vaikeimman vastustajan, Kiteen – mikäli joku runkosarjan kolmesta parhaasta seurasta ei ala sooloilla valintatilaisuudessa.

Pudotuspelien viimeiset kolme paikkaa ovat vielä auki – tosin vain teorissa. Tämän hetken näkymässä viimeiset paikat menevät Hyvinkäälle, Seinäjoelle ja Pattijoelle, vaikka niidenkään pääsy pudotuspeleihin ei ole vielä 100-prosenttisen varmaa.

Hyvinkää ja Seinäjoki voivat pudosta jatkosta vain jos ne jäävät viimeisellä kierroksella pisteittä ja Imatra ottaa kotonaan kolmen pisteen voiton runkosarjan voiton varmistaneesta Joensuusta. Hyvinkää kohtaa kotonaan Kankaanpään ja Seinäjoki kotonaan Kouvolan.

Pattijoki otti sunnuntaina elintärkeän 2-1-vierasvoiton Kiteestä. Sillä on ennen viimeistä ottelu piste enemmän kuin yhdeksäntenä olevalla Imatralla. Imatra tarvitsee viimeiseltä kierrokselta kaksi pistettä enemmän kuin Pattijoki, koska tasapisteissä se häviää Pattijoelle voittojen määrän vertailussa.

Imatra sinnitteli hyvin sunnuntaina Joensuuta vastaan Mehtimäellä, mutta sen puristus ei riittänyt pisteille – ja jos mitään yllättävää ei tapahdu tiistaina, Imatran puristus ei riitä myöskään pudotuspelipaikkaan. Kempele ja Koskenkorva voittivat sunnuntaina, mutta ne eivät voi enää päästä pudotuspeleihin.

Ei yllätysvaaraa

Pääsivätpä pudotuspeleihin mitkä tahansa vielä taistelussa mukana olevat joukkueet, niillä ei ole juurikaan saumaa yllättää runkosarjan kärkiseuroja puolivälierissä. Kitee on edelleen ylivoimaisesti pudotuspelien suurin mörkö neljälle parhaalle joukkueelle.

Muissa pudotuspelipaikoissa kiinni oleville Hyvinkäälle, Seinäjoelle ja Pattijoelle – kuten myös Imatralle – pudotuspeleihin pääsyssä on kysymys enemmänkin jonkinlaisesta kasvojen pelastamisesta ja katstrofin välttämisestä. Kaikki neljä seuraa lähtivät Superpesis-kauteen suurin odotuksin ja Pattijoelle puhuttiin vakavasti jopa loppuotteluun pääsystä. Kausi on kuitenkin ollut kaikkien kohdalla paha pettymys, eikä pudotuspeleissä ole luvassa yhtään sen parempaa.

Sisäpelinsä puolesta Hyvinkää ja Seinäjoki voisivat jopa haastaa kärkiseurat, mutta niiden ulkopeli ei kestä vertailua kärkiseuroihin. Pattijoki on ollut pettymys ja monotoninen niin sisällä kuin ulkonakin. Imatra ulkopeli olisi riittänyt kahdeksan sakkiin, mutta se on kaatunut kauden aikana kotiutuksiin.

Pudotuspelien historia on osoittanut, että pudotuspelit korostavat ulkopelin merkitystä. Vastustajien tutkitaan moninkerroin tarkemmin kuin runkosarjan aikana ja niiden heikkouksiin isketään julmemmalla otteella. Siksi pudotuspelien avain on se, miten haastajien ulkopeli vertautuu kärkijoukkueiden sisäpeliin ja siihen, miten vähän kärkijoukkueet antavat tosipaikassa jaksoissa ja otteluissa juoksuja.

Kitee pystyy ulkopelinsä kautta haastamaan aidosti puolierävastustajansa, mutta kaikilla muilla kärkiseurojen haastajilla on edessä jättiläismäinen vuori. Seinäjoen ulkopeliä horjuttaa entisestään lukkariongelma ja vaikka Kalle-Tapio Huuskoa onkin moukaroitu liikaa, myös Hyvinkään ongelmat lähtevät lukkaripelistä ja etukentältä. Pattijoki on antanut nelisenkymmentä juoksua vähemmän kuin Hyvinkää ja Pattijoki, mutta senkään ulkopeli ei ole jäätä – ja sisäpeli vielä vähemmän.

Haastajien ainoa pieni mahdollisuus piilee siinä, että pudotuspelit pelataan koronaepidemian vuoksi paras kolmesta järjestelmällä. Tämä avaa teoreettisen sauman yllätykseen, mikäli haastajat pystyvät yllättämään puolivälierien avaskierroksella vastustajansa ja voittamaan ensimmäisen ottelun. Jos toinen ottelu pelataan veitsi kurkulla -asetelmassa, silloi kuvaan tulee kokonaan uudenlaisia paineita ja muuttujia myös suosikeille – varsinkin, kun toinen ottelu pelataan runkosarjassa heikommin sijoittuneen joukkueen kotikentällä.

Mutta – jos ulkopeli unohdetaan hetkeksi – mikä näistä haastajoukkueista pelaa niin rohkeaa ja yllätyksellistä sisäpeliä, että ne voisivat sitä kautta oikeasti horjuttaa suosikkien asemaa?

Vastaus – ei mikään.

Mutta jätetään silti se pieni pieni sauma yllätykselle, sillä Seinäjoen ja Hyvinkään riveistä löytyy  Jukka-Pekka Vainionpään ja Juha Korhosen kaltaisia ratkaisijoita, jotka voivat yhdellä läpilyönnillään sotkea yhden jakson ja sitä kautta jopa koko ottelun suunnitelmat.

Superpesis-joukkueet valitsevat puolivälierävastustajansa keskiivikkona 2.9. Ensimmäiset puolivälieräottelut pelataan lauantaina ja toiset sunnuntana. Tarvittaessa kolmas ottelu pelataan ensi viikon keskiviikkona.

 

*) Superpesis: Pesäpallon kilpailumääräykset 2020. Tasapisteissä olevien joukkueiden sijoituksen ratkaisee:

1) voitetut ottelut
2) 3 pisteen voitot
3) kaikkien otteluiden juoksuero