Tahko löi pöytään sellaista dynamiittia, että Kouvola vavahtelee – Sotkamo täysin jäässä

Tahko juhli sunnuntaina voittoa Kouvolasta. Ottelusarja on nyt 1-1.

Pesäpallo

Tahko löi pöytään sellaista dynamiittia, että Kouvola vavahtelee – Sotkamo täysin jäässä

Hyvinkää iski sunnuntaina luun kurkkuun Kouvolalle ja Sotkamon kausi on aidosti vaarassa katketa jo tiistaina. Pekka Arffman avaa, mitä ihmettä puolivälierissä on tapahtumassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.8.2022 | KUVAT All Over Press

Miesten Superin puolivälierissä nähtiin todella sähköinen sunnuntai, kun Hyvinkään voitti Kouvolan, Joensuu Sotkamon, Kitee Vimpelin ja Manse Kempeleen. Pekka, miltä tähtien asennot nyt näyttävät?

Olihan tämä todella hieno pesäpallosunnuntai ja mikä hienointa, puolivälieristä saadaan erittäin tasaiset ja arvaamattomat.

Manse varmistaa toki jo tiistaina jatkopaikkansa ja mitä harva osasi odottaa, myös Joensuu on hyvin lähellä välieräpaikkaa jo tiistaina. Kitee on osoittanut olevansa yllätysvalmis, mutta nostan pelillisesti tämän sarjan parhaaksi ja kiehtovimmaksi ottelupariksi Kouvolan ja Hyvinkään välisen väännön.

Tänäänkin joukkueet pelasivat todella hyvää ja viihdyttävää pesäpalloa, joka varmasti upposi myös katsojiin. Ja jos Pihkalassa todellakin oli yli 3000 katsojaa, niin olihan tämän päiväinen ottelu yksi kesän suurista pesäpallon markkinointitapahtumista.

Sellaista profeettaa ei tässä maassa ole olemassa, joka pystyisi varmuudella sanomaan, kumpi joukkueista menee jatkoon. Kahdesta vaihtoehdosta voi toki arvata oikean, mutta tietää sitä kukaan ei voi.

Mikä selittää otteluparin tasaisuuden?

Kyllä suurin syyllinen tasaisuuteen on Tahko. Sen vaarallisuus ja potentiaali on toki ollut tiedossa jo ennen kautta, mutta se, mistä Tahkolle pitää nostaa hattua, on, että se on saanut kehitettyä pelaamistaan koko ajan paremmaksi. Nyt, kun käsillä ovat kauden tärkeimmät hetket, Tahko on saanut sisäpelinsä iskuun ja myös sen ulkopeli toimii loisto-ottelun jälleen pelanneen lukkari Petteri Alasen johdolla todella hyvin.

Teemu Nurmion loukkaantuminen ottelun lopussa on iso huolenaihe, jos kysymys on mistään vakavammasta. Lauri Vierimaa pystyy toki paikkaamaan häntä, mutta jos joukkueen ykköskärki ja toinen koppari olisi sivussa, se koettelisi mitä tahansa joukkuetta.

Toinen asia on sitten se, että Kouvolan sisäpeli ei ole tällä hetkellä aivan huippuiskussa eikä se rullaa optimaalisella tavalla. Tätä kysymystä Iiro Haimi joutuu varmasti ennen seuraavaa ottelua miettimään. Ulkopeli on ollut koko kauden erinomaista ja mikä tärkeintä, Janne Kivipelto on pelannut nämä kaksi ensimmäistä puolivälieräottelua parhaiden vuosiensa tasolla.

Tässä on todella sähköinen ja tasainen ottelupari ja tasaisuutta lisää se, että kotikenttäedulla ei ole tässä sarjassa merkitystä. Hyvinkää voi voittaa Kouvolassa siinä missä Pihkalassa – ja sama pätee toisin päin.

Mikä sitten selittää Sotkamon täydellisen romahduksen Joensuun käsittelyssä?

Sekin on kahden asian summa. Joensuu on parantanut koko ajan peliä kauden viimeisten viikkojen aikana ja Mikko Huotari on pystynyt kaivamaan sieltä sen JoMan, joka laskettiin materiaalinsa puolesta mitalijoukkueeksi jo ennen kauden alkua. JoMa voi olla tänä syksynä todella arvaamaton joukkue, sillä kun tuon tasoinen joukkue on pelannut koko kauden alle omansa tasonsa ja sitten se pääsee irti, niin jälki voi olla arvaamatonta – kuten tänään nähtiin.

Olen jo kehunut sitä, että JoMa on löytynyt toimivan kärjen ja Patrik Wahlstenin paluu erinomaisessa vireessä olevien Juho Toivolan ja Henri Litmasen rinnalle on iso asia kotiutusosastolla. Mutta ehkä kaikista suurin muutos on tapahtunut kuitenkin ulkopelissä, joka sekin on toiminut Ville Väliahon johdolla todella hyvin.

Tästä päästäänkin sitten toiseen tekijään – mitä ihmettä Sotkamon sisäpelille on tapahtunut? Jymy teki tänään ensimmäisellä jaksolla yhden kolmostilanteen ja toisella kolme – ja se löi koko ottelussa vain 21 kärkilyöntiä. Ja mikä kaikista käsittämättömintä – tänään pettivät ennen muuta ykköskärjen luottosoturit Kalle Kuosmanen, Joni Rytkönen ja jopa Niko Korhonen eikä nelosena pelannut Juho Keinänen onnistunut kuudessa yrityksessä kertaakaan. Sen seurauksena Aapo Komulainen ja Roope Korhonen jäivät työttömäksi. Komulaiselle ei tullut sisällä yhtään tilastomerkintää ja Roope pääsi yrittämään kotiutusta vain kerran ja vaihtoa kahdesti.

Kuten totesin, Väli-Ville on pelannut todella hyvin molemmissa otteluissa, mutta kyllä tässä Sotkamon täydellisessä jäätymisessä täytyy olla takana jotain syvempää? Mitä se on, sitä on ulkopuolisten todella vaikea tietää. Sotkamo on pelannut nyt kaksi ottelua ja lyönyt niissä vain yhden juoksun. Se on käsittämätön lukema Jymyn tasoiselta joukkueelta.

Jumi tuntuu olevan nyt niin syvä, että olisi ihme, jos Sotkamon peli palautuisi kahdessa päivässä entiselleen. Siksi Kainuussa kannattaa alkaa varautua siihen, että Joensuu katkaisee tämän otteluparin tiistaina ja siinä sitäkin onkin ihmettelemistä.

Mistäs Kitee kaivoi tänään voitonavaimet päivän otteluun?

Kiteenkin potentiaali on tiedetty koko kausia. Sillä on erinomainen kärki ja joukkueesta löytyy pelintekovoimaa ja jos kotiutukset onnistuvat, kuten tänään tai Vimpelissä ensimmäisellä jaksolla, silloin Kitee pystyy haastamaan Vimpelin. Toki se vaatii myös ulkopelin onnistumista, mutta rehellisyyden nimissä Vimpeli ei ole testannut Kiteen ulkokenttää vielä kaikista raskaimmalla kädellä.
Pidän edelleen Vimpeliä suosikkina tässä otteluparissa, mutta nämä kaksi Kitee-ottelua ovat nostaneet esille sen kysymyksen, miten kovaa tekoa Vimpeli oikeasti on syksyä ajatellen? Ovatko he oikeasti niin vahva joukkue, mitä runkosarja osoitti vai onko vaarana, että Vimpeli alkaa kipsautua?

Kiteen Vimpeli voi vielä selvittää, mutta iso kysymys on se, mitä tapahtuu, kun vastus kovenee.