Kuopiossa on uuden kauden alkaessa syytä pelätä jälleen, käykö taas KalPaten?

Kuopiolaisten kapteenilla kokeneella Tuomas Kiiskisellä on taas iso tuloksentekovastuu KalPan kokoonpanossa.

JääkiekkoLiiga

Kuopiossa on uuden kauden alkaessa syytä pelätä jälleen, käykö taas KalPaten?

KalPa on jo useamman vuoden kuulunut pelillisesti Liigan vahvimpiin joukkueisiin. Myös tuloksentekohuolet ovat kuitenkin painaneet. Ne painavat myös jatkossa kuopiolaisten menestyshaaveita alaspäin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 2.9.2022 | KUVAT Vesa Pöppönen / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Kuopion KalPa

Joukkueen materiaali

Matěj Machovský saapuu Sparta Prahasta vahvoilla tilastoilla joukkueen maalivahdiksi uransa lopettaneen Eero Kilpeläisen tilalle. Nuorten MM-kisojen ratkaisupeleissä vakuuttanut Juha Jatkola antaa hyvää tulitukea, joten kuopiolaisten maalivahtiosasto näyttää olevan kunnossa.

Myös puolustuspäässä on hyviä palasia. Kokenut Lasse Lappalainen on kärkiosaaja koko Liigan mittapuulla. Florida Panthersin varaus Kasper Puutio ihastutti taidollaan Nuorissa Leijonissa ja tulee saamaan vastuuta myös KalPan takalinjoilla. Anton Karlssonilla on uusista tulijoista suhteellisen pitkä SHL-kokemus, mutta urakäyrä ei ole varsinaisessa nousussa.

Kim Nousiaisen menetys Pohjois-Amerikkaan kirpaisee KalPan pakiston kiekollisessa osaamisessa todella pahasti.

Hyökkääjistöstä luotettava keskushyökkääjä Matti Järvinen lähti Hämeenlinnaan. Miikka Pitkänen jättää myös yhden kärkilaiturin paikan auki, kun matka jatkuu savolaiskilpailijaan, Mikkelin Jukureihin.

Jaakko Rissanen johtaa jälleen Kuopiossa keskikaistaa. Aapeli Räsänen on luotettava soturi myös keskikaistalle. Nuoret Oliver Kapanen ja Juuso Mäenpää ovat varmasti tulossa. AHL:stä tullut kanadalainen Mark Simpson on täysi arvoitus.

Konkarihyökkääjä Tuomas Kiiskisen pelinäkemykselle on ratkaisupaikoissa tilausta. Liikaa ratkaisuvoimaa kun KalPalla ei tälläkään kaudella ole. Kaikki kunnia Juuso Könöselle, mutta hänenkään lapansa tuskin on kuuma jokaisena iltana.

Valmennus

Tommi Miettinen pitää kiinni KalPan identiteetistä, jossa kiekkokontrollilla on suuri rooli. KalPa hallitsee kiekkoja ja yleensä myös edistyneet tilastot puoltavat näkemystä, että KalPa on usein otteluissa hallitseva osapuoli. Tulos ei kuitenkaan ole läheskään aina seurannut hyvin pelannutta KalPaa. Tehottomuus on vaivannut.

Myös omissa soi tiuhaan tilastoihin nähden, koska KalPa on halunnut hyökätä ja puolustaa koko viisikolla. Puolustajien yltiörohkea, jopa naiivi pelaaminen on avannut usein vastustajille paikkoja maalintekoon.

Miettinen tuli paljastaneensa yllättäen karvansa pahemman kerran viime kauden lopussa. KalPa romahti rajussa pudotuspelipaikkataistossa lopulta pahasti ja putosi kalkkiviivoilla sijalle 11.

Miettinen tuli selitelleeksi JYPiä vastaan käydyn runkosarjan päätösottelun lehdistötilaisuudessa tappiota Liigan sarjajärjestelmällä ja sillä, ettei esimerkiksi JYPillä ollut päätöskierroksella panosta, joten jyväskyläläiset saivat pelata vapautuneesti.

”On tietysti hassua, että huonoimmilla ei ole tässä vaiheessa minkään näköistä painetta pelata”, hän sanoi.

Ei ollut kaikkein vahvinta puhetta pettymyksen keskellä se.

Viime kauden loppu asettaa Miettisen uuteen tilanteeseen. Nyt on painetta tuloksen teosta, kun taustalla on edelliseltä kaudelta selkeä pettymys.

Realismi ja odotukset

Pudotuspelipaikka lienee kuopiolaisten tavoitteissa muiden tapaan, mutta se vaatii vahvaa onnistumista. Vaikka kokoonpanossa on paljon hyvääkin, maalinteko-ongelmia voi tulle eteen yhä. Kokoonpano on myös ohut, eikä joukkue tule kestämään esimerkiksi puolustuspään kärkiosaajien loukkaantumisia.

Voi olla, että työteliäisyys ja pelien hallinta ei riitä tälläkään kaudella kevään peleihin.

Arvio

KalPa on lähellä päätyä taas sijalle 11. Sarjassa on kuitenkin selvästi sitäkin heikompia nippuja.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Viidentenä vuorossa on Kuopion KalPa.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport