Tanska ei saanut dynamiittinsa sytytyslankaa palaamaan ja sen jatkopaikka voi olla vaarassa

Näin lähellä se oli. Andreas Cornelius oli lähimpänä tehdä maalin Tunisiaa vastaan.

Jalkapallon MM2022

Tanska ei saanut dynamiittinsa sytytyslankaa palaamaan ja sen jatkopaikka voi olla vaarassa

Tanskan lähti suurin toivein MM-kisoihin, mutta avausottelu ei antanut vielä mitään merkkejä suuresta pamauksesta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 22.11.2022 | KUVAT All Over Press

Jalkapallon MM-kisat näyttivät tiistaina arvaamattomuuttaan, kun Saudi-Arabia aiheutti jättiyllätyksen kaatamalla Argentiinan 2-1. Tämä osoitti, että kansainvälisessä jalkapallossa ei saa mitään ilmaiseksi, vaikka paperilla olisi kuinka kova ja parempi joukkue tahansa. Työ on tehtävä ensin, sitten voi vasta nauttia tuloksesta.

Myös Tanska aloitti MM-kisaurakkansa tiistaina. Tanska on yksi kisojen parhaista eurooppalaisista joukkueista ja siksi sen ottelu Tunisia vastaan oli mielenkiintoinen näyteikkuna siitä, missä iskussa Tanska on Qatarissa.

Ottelusta muotoutui Tanskalle hyvin haastava. Tunisian ryhmä on fyysisesti vahva ja se hallitsi kaksinkamppailuita. Myös sen 5-2-3-muoto oli vaarallinen vastaiskuissa, joita Tunisia sai tanskalaisten näkökulmasta turhan paljon.

***

Tanskan ongelmana oli ensimmäisellä jaksolla eteneminen Tunisian laitureiden taakse taskuihin. Tanskalaispelaajat olivat etenemisvaiheen aikana liian kaukana toisistaan, mikä johti lukuisiin pallonmenetyksiin ja harhasyöttöihin. Tämän seurauksena Tanska joutui juoksemaan kovia metrejä koko kentällä edestakaisin ja vaikutti siltä, että tanskalaisten liike ei ollut fyysisessä mielessä paras mahdollinen. Liekö tässä tekemistä ilmaston kanssa vai onko valmistautumisessa ollut muita ongelmia.

Tunisia olisi voinut hyvin ottaa ottelussa kuskin paikan näistä vastaiskuistaan. Varsinkin Issam Jebali ja Aissa Laidouni väläyttelivät siihen malliin, ettei Tunisiaa kannata jatkossakaan aliarvioida.

Toiselle puoliajalle Tanska sai parannettua pelaajiensa sijoittumista. Sitä kautta se alkoi saada hyviä tilanteita haastaa Tunisian puolustuslinjaa, kun se pääsi pelaamaan ohi Tunisian keskikentän kaksikon.

Tanska ei kuitenkaan saanut luotua näistä tilanteista riittävästi uhkaa. Se olisi tarvinnut enemmän oikea-aikaisia liikkeitä linjasta irtoavien puolustajien selustaan. Nyt näistä lupaavista tilanteista saatiin korkeintaan kaukolaukauksia tai kulmapotkuja.

Toisaalta Tunisian viiden puolustajan linja pelasi hyvin, eikä antanut Tanskalle helppoja mahdollisuuksia päästä selustaan. Selustaan pääseminen olisi vaatinut tanskalaispelaajien kesken pienempiä välimatkoja ja useamman pelaajan yhteistyötä. Nyt tätä ei kuitenkaan juurikaan nähty. Yksi kuljetti ja muut katsoivat noin kärjistetysti sanoen.

Toki Andreas Corneliuksella oli ainakin kohtalainen maalipaikka Tanskan kulmapotkun jälkeen, mutta Tanskan voitto olisi silti ollut ottelutapahtumiin nähden vääryys.

***

Tanskalle jäi ottelusta paljon mietittävää. Tanskan on jatkossa pystyttävä organisoimaan pallollinen vaiheensa paremmin ja olla sitä kautta valmiimpana puolustamaan vastustajan vastaiskuja.

Myöskään joukkueen liikkuminen kentällä ei riitä kovin pitkälle MM-vauhdissa. Onkin mielenkiintoista nähdä, ovatko tanskalaiset fyysisesti terävämpänä seuraavassa ottelussa. Ranskaa vastaan vain ei ole kovin hehkeä tilanne lähteä pelaamaan tällaisen esityksen jälkeen.

Tunisia sen sijaan esiintyi edukseen ennakkoluulottomasti altavastaajana. Tunisia kohtaa seuraavaksi Australian ja voittamalla ottelun sillä olisi ennen viimeistä kierrosta jalka oven välissä jatkopaikkaan.