Tässä kuvassa on viesti tulevaisuudesta, eikä se näytä jalkapallon kannalta kauniilta

Rùben Neves (oik.) on siirtymässä Al-Hilaliin 26-vuotiaana.55 miljoonan euron siirtosummalla.

46 Denton RoadJalkapallo

Tässä kuvassa on viesti tulevaisuudesta, eikä se näytä jalkapallon kannalta kauniilta

Rùben Nevesin siirto ei ole tavallinen 55 miljoonan euron siirto. Se on merkki siitä, mitä Saudi-Arabian Pro-liiga voi tehdä tulevaisuudessa huippujalkapallolle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.6.2023 | KUVAT All Over Press

Se näytti aluksi yhden megatähden yllättävältä ja ahneelta hätäratkaisulta. Todellisuudessa se oli kuitenkin tulppa, jonka irtoaminen on käynnistänyt koko jalkapallomaailmaa ravistelevan ilmiön – huippupelaajien virran Saudi-Arabian Pro-liigaan.

Vaaranmerkkejä ei aluksi tunnistettu. Ajateltiin vain, että Cristiano Ronaldoa seuraisi korkeintaan muutama näyttämöltä muutenkin jo poistumassa oleva norsuvanhus. Tai oikeammin – jos seurasi. Saudi-Arabiasta kantautui vielä keväällä uutisia, että Ronaldokin haluaisi palata takaisin Eurooppaan ja pelata vielä muutaman vuoden oikeaa jalkapalloa oikeassa sarjassa.

Maailma on kääntynyt kuitenkin muutamassa viikossa päälaelleen. Saudi-Arabian Pro-liigaan on toki edelleenkin siirtynyt valtaosin Karim Benzeman kaltaisia ikääntyneitä tähtipelaajia, mutta nyt ollaan tultu uudenlaiselle rajalle: Al-Hilal on neuvotellut valmiiksi Rùben Nevesin 55 miljoonan euron suuruisen siirron Wolverhamptonista.

Neves ei ole jäähdyttelevä ikämiespelaaja, vaan 26-vuotiaana pelaamassa uransa parhaimpia ja suurimpia vuosia. Kaiken lisäksi Al-Hilal maksaa hänestä järkyttävän suuren siirtosumman.

Nevesin siirto ei siksi olen mikä tahansa siirto. Se on pahaenteinen merkki siitä, mistä huippujalkapallossa voi oikeasti kohta tuulla.

***

Saudi-Arabian Pro-liigan nousua voidaan pitää vastenmielisinä, pöyristyttävänä, minä tahansa. Oleellinen kysymys on kuitenkin, mihin tämän kehitys johtaa.

Jos saudiliigaan aletaan haalia parhaassa iässä olevia Nevesin kaltaisia pelaaja, kysymys kuuluu, ketä muita Nevesin kaltaisia pelaajia sinne seuraavaksi siirtyy?

Saudiseurat pystyvät maksamaan pelaajille tähtitieteellisiä palkkoja ja heistä tarvittaessa tähtitieteellisiä siirtosummia, sillä rahan mittakaava Saudi-Arabiassa on täysin erilainen kuin missään muussa sarjassa maailmassa.

Talousvastaavien ei tarvitse kyylätä lippuluukuilla, meneekö porteista sisälle liikaa vapaalippulaisia tai myydäänkö stadioneilla riittävästi falafeleja. Raha, jolla saudien jalkapallobisnes pyörii, pumpataan maan uumenista.

Juuri tässä on ongelman ydinkysymys: halutaanko jalkapallon antaa kehittyä sellaiseksi urheiluksi, jossa lajin ulkopuolelta tulevalla rahalla voidaan tehdä sitä, mitä Saudi-Arabiassa parhaillaan tehdään?

***

Toistaiseksi jalkapalloviranomaiset ovat yrittäneet jarruttaa tällaista kehitystä. Chelsea, Manchester City ja PSG ehtivät mällätä vapaasti hetken aikaa, kunnes jalkapalloviranomaiset toivat taloudellisen reilun pelin säännöt. Puutteistaan ja porsaanreistä huolimatta järjestelmä on näyttänyt toimivuutensa, ainakin osittain.

Toinen samanhenkinen episodi oli suurseurojen Superliigan päättäväinen torppaaminen. Siinä ei tosin kysymys ollut jalkapallon ulkopuolelta pumpattavasta leikkikalurahasta, vaan jalkapallon tahkoamien mielikuvituksellisten rahavirtojen jakamisesta. Suurseurat halusivat kakusta yksinkertaisesti suuremman siivun pienten kustannuksella.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen linjan Fifa ottaa nykyiseen kehitykseen. Kehitystä voidaan hyvinkin pitää uhkaavana ja jalkapallon etujen vastaisena, muta onko Fifalla oikeasti mitään keinoja puuttua kehitykseen?

Superliiga-suunnitelmien yhteydessä Fifa ilmoitti asettavansa kaikki Superliiga-seuroissa pelaavat pelaajat maailmanlaajuiseen boikottiin, jolloin he eivät olisi voineet pelata esimerkiksi maajoukkueissa.

Voisiko Fifa vaatia nyt samaa? Sanoa, että sarjat, jotka eivät noudata esimerkiksi taloudellisen reilun pelin sääntöjä, asetetaan samalla tavalla boikottiin kuin Superliiga-seurat olisi asetettu?

***

Fifan on joka tapauksessa pakko ottaa joku kanta asiaan ja jollakin tavoin rajoittaa kehitystä. Muussa tapauksessa aletaan rakentaa tietä uudenlaiselle Superliigalle.

Sellaiselle, jossa pelaisi esimerkiksi maailman 32 suurinta seuraa – kuusi seuraa Englannista, neljä Espanjasta, neljä Saksasta, neljä Italiasta, kaksi Ranskasta, neljä Saudi-Arabiasta, neljä Yhdysvalloista, kaksi Qatarista sekä yksi seura Brasiliasta ja yksi Argentiinasta.

Kuulostaako mahdottomalta?

Vai mahdolliselta?