Thomas Tuchel nostaa Chelsean heti uudelle tasolle, mutta taivaanrannassa näkyy iso riski

JalkapalloValioliiga

Thomas Tuchel nostaa Chelsean heti uudelle tasolle, mutta taivaanrannassa näkyy iso riski

Thomas Tuchel on voittajatyyppi, joka ei tee kompromisseja. Siksi hän tulee pelillisesti herättämään Chelsean, mutta ajautumaan jossain vaiheessa seuran kanssa ristiriitoihin.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 26.1.2021 | KUVAT All Over Press

Thomas Tuchel ottaa odotetusti valmennusvastuun kriisiin ajautuneessa Chelsessa, joka erotti aiemmin tällä viikolla seuraa 18 kuukautta luotsanneen Frank Lampardin. Tuchelin on tarkoitus lentää pika-aikataululla Lontooseen ja aloittaa työt Chelsean päävalmentajana samantien.

Vasta yhdeksäntenä Valioliigassa oleva Chelsea tarvitseekin herätystä. Joukkue teki Lampardin johdolla tämän kauden aikana reilusti alle kaksi maalia ottelua kohden ja päästettyjä maaleja kolisi reilusti yli yksi ottelua kohden. Chelsean kollektiivinen pelaaminen on ollut hakoteillä.

Tuchelin valinta on paitsi mielenkiintoinen, myös riskialtis.

Tuchel tulee nostamaan Chelsean pelaamisen tasoa varmasti – sitä ei kiellä kukaan nyt eikä tule kieltämään kuukauden kuluttua. Tuchel on tunnettu innovatiivisista harjoitusmetodeistaan, joiden kautta hän valmentaa aggressiivista prässipelaamista ja nopearytmistä pallonhallintajalkapalloaan.

Valmentajien keskuudessa on olemassa esimerkiksi yksi harjoitusmetodologinen termi – ”Tuchel-viiva” – joka vakiintui valmennuskieleen Thomas Tuchelin innovaation kautta. Tuchel halusi Mainzin aikoinaan joukkueensa hyökkäävän kohti maalia, joten hän harjoitutti hyökkäyspeliharjoitetta kentällä, josta oli leikattu kulmat pois.

Tuchel tulee saamaan Chelseassa paljon irti joukkueen nopeasta hyökkäysmateriaalista. Timo Werner tulee nostamaan välittömästi pelaamisen tasoaan ja tekemään tehoja. Mielenkiintoista tulee olemaan nähdä se, millaisia valintoja Tuchel tekee Chelsean muodon suhteen. Tuchelin on tämän kauden osalta nopeasti päätettävä, miten Werner roolitetaan. Pelataanko hänen suosimalla 4-3-3-muodolla vai roolitetaanko pelaajat kenties 3-4-3-muotoon, jota Tuchel valmensi PSG:ssä ajoittain.

Ensimmäisten viikkojen aikana Tuchel käy varmasti joukkueelleen pilkuntarkasti läpi, miten vastustajan prässin alta tullaan pois. Tämä prosessi tulee tarjoamaan lajifriikeille mielenkiintoista opiskeltavaa.

Omalaatuinen persoona

Tuchelin valinnassa on kuitenkin myös omia riskejään. Riskit eivät ole todennäköisesti jalkapalloilullisia, sillä Tuchel on loistava valmentaja. Riskit liittyvät hänen persoonaansa ja tapaansa toimia vuorovaikutuksessa työyhteisönsä kanssa.

Asian voi kiteyttää näin: Tuchel on persoonana vähintäänkin omalaatuinen.

Hänen vaatimustasonsa pelaajia kohtaan on kova. Hänen vaatimustasonsa organisaatiota kohtaan on kova. Tuchel on tähänastisella urallaan lähtenyt jokaisesta seurasta ulkojalkapalloilullisten syiden takia.

Mainzista hän lähti seuran vastustaessa sopimuksen purkua, kun Tuchel oli tyytymätön seuran pelaajabudjettiin. Dortmundissa hän lähetti vahingossa urheilutoimenjohtaja Michael Zorcille tekstiviestin, jossa hän haukkui tämän. Riita alkoi siitä ja loppui erimielisyyksiin vuoden 2017 Dortmundin bussiin suunnatun pommi-iskun jälkimainingeissa. PSG:stä hän lähti viime vuoden puolella oltuaan huonoissa väleissä urheilujohtaja Leonardon kanssa.

Toisaalta Tuchelin PSG-ajasta on sanottava, että Tuchel osasi myös olla PSG:ssä. Hän vei loistavalla jalkapallolla seuran yhden kerran Mestarien Liigan finaaliin, jossa tuli epäonnisesti tappio. Jalkapallo, jota PSG pelasi Tuchelin aikana, oli hyvin kollektiivista ja tehokasta. Hän sai PSG:n isojen egojen tähtinipun pelaamaan kollektiivista jalkapalloa.

Ainakin keväästä tulee Englannissa hurja. Pitää muistaa, että Chelsealla on Valioliigan kärkimateriaali, eivätkä he ole kuin 11 pisteen päässä kärjestä. Voi olla, että Valioliigan toisella saksalaismanagerilla, Jürgen Kloppilla on nyt päänsä sisällä pientä painetta. Esimerkiksi juuri Liverpool on vajonnut pelaamaan mestaruuden sijaan paikasta Mestarien Liigaan – ja takaa hönkii nyt Tuchelin johdolla uudelleen heräävä Chelsea.