Viktor Gyökeres on juntturamainen härkä, joka tuo Arsenaliin ensi kaudella yli 20 liigamaalia
Viktor Gyökeres on siirtymässä Arsenaliin. Jukka Rönkä arvioi, mitä 27-vuotiaan ruotsalaishyökkääjän hankinta tuo Pohjois-Lontooseen.

Arsenal on viimeinkin saamassa maaliin Viktor Gyökeresin hankinnan. Jukka, miten merkittävä hankinta ruotsalaiskärki on?
Ehkä tässä vaiheessa kannattaa vielä käyttää ilmaisua ”jos” siirto toteutuu”, niin onhan se ainakin teoriassa kesän tärkein hankinta Arsenalin kannalta.
Arsenalilta on puuttunut Pierre-Emerick Aubameyangin jälkeen maailmanluokan maalintekijä. Ongelma korostui päättyneen kauden loppupuolella, jolloin Arsenalilla ei ollut kolmeen kuukauteen yhtään aitoa kärkipelaajaa, vaan se joutui peluuttamaan piikissä keskikenttäpelaajaa. Tämän tason munaus on anteeksiantamaton Arsenalin kokoiselta seuralta.
Oli selvää, että Arsenalin tärkein hankinta tämän kesän siirtoikkunassa oli maailmanluokan maalintekijän hankinta. Listalla oli kaksi pelaajaa – Gyökeres ja RB Leipzigin Benjamin Šeško. Viikkojen neuvottelujen jälkeen Arsenal päätyi lopulta Gyökeresin hankintaan.
Käytit sanaa ”teoriassa”. Etkö ole vakuuttunut ruotsalaisen hankinnasta?
Gyökeres on ollut täysin eläimellinen viimeistelijä kahden edellisen kauden aikana Sportingissa, jossa hän on tehnyt kahdessa vuodessa kaikki kekkerit mukaan lukien 102 ottelussa täysin käsittämättömät 97 maalia. Portugalin liigassa hän teki päättyneellä kaudella 33 ottelussa 39 maalia.
Portugalin liiga on kuitenkin Portugalin liiga. Darwin Núñez teki kaudella 2021-2022 Primeira-liigassa Benficassa 28 sarjaottelussa 26 maalia ja siirtyi kesällä 2022 75 miljoonalla eurolla Liverpooliin, mutta Valioliigassa happi on ollut Núñezin kannalta raskaampaa. Hän on pelannut kolmen kauden aikana Liverppolissa yhteensä 95 liigaottelua, mutta tehnyt vain 25 maalia eli yhden maalin vähemmän, mitä hän teki viimeisellä kaudellaan Primeira-liigassa.
Myös Gyökeres joutuu Valioliigassa uudenlaiseen testiin ja uudenlaiseen maailmaan. Vastassa on paremmat puolustajat ja paremmin organisoidut puolustukset. Aikaa ja tilaa on vähemmän eikä hän pääse repimään puolustuksia yhtä helposti auki kuin Portugalin kentillä.
Se, että haasteet kovenevat, ei kuitenkaan tarkoita, että Gyökeresistä tulisi uusi Núñez. Gyökeres on osoittanut kansainvälisillä kentillä, että hän pystyy tekemään maaleja myös laatupuolustuksia vastaan. Esimerkiksi päättyneellä kaudella hän teki Mestarien liigassa kahdeksassa ottelussa yhteensä kuusi maalia mukaan lukien hattutempun Manchester Citya vastaan.
Toinen mielenkiintoinen tilasto on Ruotsin maajoukkueesta. Gyökeres on tehnyt 26 pelaamassaan maaottelussa 15 maalia, kun Alexander Isak on tehnyt vain maalin enemmän, vaikka on pelannut jo 52 maaottelua Ruotsin maajoukkueessa.
Mitä siis odotat Gyökeresiltä Arsenalissa?
Uskon, että Mikel Artetan valmennuksessa ja Arsenalissa saamassaan ”tarjonnassa” Gyökeres takoo ensi kaudella yli 20 liigamaalia ja sen päälle vielä kymmenkunta maalia Mestarien liigassa ja kotimaisissa cupeissa. Jos ruotsalainen yltää yli 30 liigamaalin ja kaikkineen yli 40 maalin, silloin kysymys olisi jo sensaatiosta.
Maalimäärän ohella toinen avainkysymys on se, missä paikoissa ja millaisissa otteluissa hän tekee maaleja. Jos joukkue voittaa ottelun 6-0, silloin on se ja sama, tekeekö joku hattutempun vai ei. Paljon tärkeämpiä ovat ne maalit, jotka ratkaisevat isot ja elintärkeät ottelut.
Otetaan esimerkiksi päättyneeltä kaudelta Mestarien liigan välieräottelut PSG:tä vastaan. Niissä otteluissa Arsenal huusi maailmanluokan maalintekijää – ja jos sellainen olisi ollut, historia saatettaisiin kirjoittaa nyt eri tavalla kuin mitä se kirjoitetaan.
Gyökeresillä on erinomainen laukaus ja hän rynnimisensä boksin sisälle tuo mieleen menneinä vuosikymmeninä Englannin liigakentillä käytetyn sanan swashbuckling.
Gyökeresillä on sinällään hyvä tekniikka ja hyvä kosketus palloon, mutta ne ovat kuitenkin kirveellä veistettyjä. Kun Gyökeres on lisäksi juntturamaisen lihaksikas ja vahva, hänen etenemisensä on enemmän kulmikasta rynnimistä kuin balettia.
Gyökeres on myös kohtalaisen nopea ja hän on erinomainen suojaamaan palloa ja laukomaan kovassa vauhdissa. Siinä menossa pienemmät puolustajat lakoavat hänen altaan kuin kaatuvat aidanseipäät.
Gyökeres on niin sanotusti vanhana kypsynyt. Hän on jo 27-vuotias ja pelasi vielä kaksi kautta sitten Mestaruussarjassa Coventryssa. Eikö tämä huolestuta sinua?
Ei. Jalkapallossa on paljon pelaajia, jotka ovat puhjenneet kukkaan vasta myöhemmällä iällä.
Arsenalista löytyy myös suora kopio Gyökeresistä. Arsenal hankki syyskuussa 1991 Crystal Palacesta Ian Wrightin, joka täytti kahta kuukautta myöhemmin jo 28 vuotta – ja joka oli vielä kuutta vuotta aiemmin pelannut liigan ulkopuolisessa seurassa.
Silti tuo samainen Wright nousi Arsenalin kaikkien aikojen maalintekijäksi 185 maalillaan, kunnes Thierry Henry löi hänen ennätyksensä.
Arsenalissa tuntuu olevan menossa varsinainen hullunmylly. Missä siis Arsenalissa mennään?
Arsenal on vahvistanut tähän mennessä kaksi siirtoa virallisesti, Martin Zubimendin ja kakkosmaalivahti Kepan hankinnat.
Gyökeres-neuvottelujen lisäksi myös Christian Nørgaardin siirto Brentfordista on julkaisua vaille paketissa.
Näiden kolmen pelaajan lisäksi Arsenal on neuvotellut Crystal Palacen Eberechi Ezen, Chelsean Noni Madueken ja Valencian topparin Christhian Mosqueran kanssa – ja käynyt tunnustelevia neuvotteluja Real Madridin Rodrygon edustajien kanssa.
En usko, että Arsenal hankkisi tai edes saisi hankittua kaikkia näitä pelaajia. Mosquera on varmin tapaus, sen jälkeen tulee Eze tai vaihtoehtoisesti Madueke, jos Ezen siirrosta ei päästä sopimukseen. Rodrygo on sitten eräänlainen unelmahankinta, joka on toki mahdollinen, mutta johon on vielä pitkä matka.
Lähtijöiden tilanne elää myös. Thomas Partey, Takehiro Tomiyasu, Jorginho, Kiernan Tierney, Nuno Tavares ja Marquinhos ovat jo lähteneet ja vuoroaan odottavat Reiss Nelson, Oleksandr Zintšenko, Sambi Lokonga, Karl Hein ja Fábio Vieira.
Rodrygon, Ezen ja Madueken hankinnoista riippuen Arsenal saattaa myydä lisäksi Gabriel Martinellin ja Leandro Trossardin.
Joka tapauksessa tilanne on se, että Arsenalin peliliikkeitä siirtomarkkinoilla on todella vaikea ennakoida. Kuka esimerkiksi osasi odottaa, että Arsenal voisi edes teoriassa olla kiinnostunut Maduekesta.
Niin, miksi Arsenal riehuu tällä tavalla siirtomarkkinoilla?
Kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että sillä on ensimmäisen kerran käytössään Valioliigan kulurajoituksissa kolme sellaista kautta, jolloin se on pelannut Mestarien liigassa. Näin Arsenal voi aidosti käyttää rahaa joukkueen vahvistamiseen.
Toinen asia on se, että päättynyt kausi osoitti konkreettisesti sen, mikä merkitys niin sanotulla squadin leveydellä on. Martin Ødegaard oli sivussa kaksi kuukautta, Bukayo Saka ja Kai Havertz kolme kuukautta, Gabriel Magalhães kaksi kuukautta ja Gabriel Jesus viisi kuukautta.
Tämän kesän hankinnoista Gyökeres ja Zubimendi menevät suoraan avaukseen ja todennäköisesti myös joku vasemman laidan hankinnoista. Kaikki muut uudet pelaajat ovat sen sijaan lähtökohtaisesti leveyttä tuovia pelaajia.
Esimerkiksi Sakaa on jouduttu peluuttamaan ylikierroksilla ja jopa loukkaantuneena ja siksi Arsenal on etsinyt Sakalle Madueken kaltaista varamiestä – keventämään kuormaa ja paikkaamaan, jos Saka on jostain ottelusta syystä tai toisesta poissa.
Arteta on puhunut paljon viisivaiheisesta prosessista. Nyt viides vaihe on pantu käytäntöön, koska se on taloudellisesti ensimmäisen kerran mahdollista.