Ville Väliaho ei ole uusi Juha Puhtimäki, mutta JoMan mestaruusunelma ei häneen kaadu

Ville Väliahon pelit Sotkamossa on pelattu ja nyt edessä ovat uudet haasteet Joensuussa.

Pesäpallo

Ville Väliaho ei ole uusi Juha Puhtimäki, mutta JoMan mestaruusunelma ei häneen kaadu

Ville Väliaho siirtyy ensi kaudeksi Joensuun Mailaan. Siirto on hyvä veto niin Väliaholta kuin Joensuultakin.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.10.2020 | KUVAT Sotkamon Jymy

Ville Väliaho korvaa odotetusti Juha Puhtimäen Joensuun Mailan lukkarina. Joma vahvisti pitkään tapetilla olleen siirron torstaina. Väliaho teki Joensuun kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen.

Siirto on hyvä ratkaisu niin Joensuulta kuin Väliaholta.

Joensuussa oli päätetty nuorentaa joukkuetta ja yksi nuorennusleikkauksen kohde oli Puhtimäki. Alun perin hänet oli tarkoitus korvata nuoremmilla lukkareille, mutta Väliahon menetettyä runkosarjan lopussa ykköslukkarin paikan Sotkamon Jymyssä ja JoMasta lähtijöiden odotettua suurempi määrä saivat Joensuun muuttamaan suunnitelmiaan ja hankkimaan Väliahon.

Myös Väliahon kannatti viheltää peli poikki Sotkamossa ja suunnata uusiin haasteisiin, vaikka hänellä olisikin ollut vielä vuosi sopimusta Jymyssä jäljellä. Väliahossa on lukkareille sopivaa särmäisyyttä ja jos hän olisi jäänyt Jymyyn taistelemaan ykköslukkarin paikasta Aapo Komulaisen kanssa, Kainuussa olisi varmasti kipunoinut myös ensi kaudella.

Nyt Väliaho pääsee näyttämään millaisista ja miten kovista aineista hänet on tehty. Väliaho on yksi Superin parhaista lukkareista, mutta hän ei ole vielä sillä tasolla, jolla Puhtimäki ja sarjan muut huippulukkarit olivat. Väliahon heikkoudet lukkarina – lyhyiden hakeminen, vaikeudet polttoheittojen kiinniotossa ja lukkarityöskentelyn kokonaisvaltainen flegmaattisuus – ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita voidaan kehittää harjoittelemalla. Tässä mielessä Väliaho pääsee hyvään kouluun, sillä JoMassa lukkareiden kouluttamisesta vastaa entinen huippulukkari Mikko Lahtinen.

Parhaat vuodet edessä

Ville Väliaho on satavarmasti motivoitunut kehittämään itseään ja näyttämään epäilijöilleen ja etenkin Sotkamolle. Tässä mielessä tämän kesän tapahtumat ja siirto Joensuuhun voivat olla jopa siunaus Väliahon uran kannalta. Hän on vasta 23-vuotias ja hänen parhaat vuotensa ovat vielä edessäpäin, jos Väliaho on itse valmis vastaamaan haasteisiin ja ottamaan tosissaan sen, että hänellä on lukkarina vielä kehitettävää ja parannettavaa.

Väliaho on antanut itsestään itsevarman kuvan. Toivottavasti kuva kestää todellisuuden kohtaamiseen mukaan lukien sen, että myös ensi kaudella hänellä on selkänsä takana jälleen nuori ja lahjakas haastaja, Seeti Surakka. Asetelma muuttaa varmasti muotoaan Sotkamoon verrattuna, mutta Väliaho saa olla tarkkana myös Surakan kanssa.

Vaikka Väliaho ei vielä olekaan Puhtimäen veroinen lukkari, JoMan unelma mestaruuden palauttamisesta takaisin Mehtimäelle ei kaadu Väliahoon. Hän on riittävän hyvä lukkari Suomen mestaruuden voittavaan joukkueeseen.

Tilannetta helpottaa hieman se, että Joensuulla on ensi kaudella huippuluokan etukenttä. Iiro Kuosa on Superin paras etumies ja Markus Tuikka on hyvä hankinta etukentälle. Kaikkea he eivät kuitenkaan hae, joten myös Väliahon on satsattava lyhyiden hakemiseen talven aikana.

Sisällä Väliahoa ei voi edes verrata Puhtimäkeen, mutta lyöjäjokeri Patrik Wahlsten korvaa Puhtimäen mukana lähtevät juoksut – varsinkin, kun Aleksi Rautiainenkin jatkaa vielä pelaamistaan JoMassa.

Joensuu on ilman muuta yksi ensi kauden viidestä kärkiseurasta. Sen peli on perustunut viime vuosina vahvaan ulkopeliin ja ulkopeli on myös ensi kaudella kunnossa, vaikka joukkueessa tapahtuukin muutoksia. Paljon suurempi haaste on sisäpeli – miten JoMa rakentaa ja saa toimimaan kärkensä, ja löytyykö Wahlstenin ja Rautiaisen taakse muitakin koitusvastuun kantajia?

JoMalle saattaa sopia myös haastajana kauteen lähteminen. Sitä ei pidetä suurimpana mestarisuosikkina, mutta todellisuudessa sillä on kaikki eivät taistella ensi kaudella Suomen mestaruudesta ja myös voittaa se.