Miesten Superpesis-kaudessa on yksi ylivertainen piirre – lue kaikki seuraennakot täältä

Viime kauden finaalijoukkueet, Manse ja Kouvola, ovat myös uuden kauden suurimmat ennakkosuosikit.

Pesäpallo

Miesten Superpesis-kaudessa on yksi ylivertainen piirre – lue kaikki seuraennakot täältä

Miesten Superissa puhuttiin pitkään kahden vallasta, sitten viiden ja seuraavaksi seitsemän vallasta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 12.5.2022 | KUVAT All Over Press

Miesten Superpesis-kauden ennakkokäsikirjoitus oli 2010-luvulla pitkään yksitoikkoinen, kun Sotkamo ja Vimpeli pelasivat seitsemän vuonna peräkkäin loppuottelussa. Sitten vanha valta alkoi murtua ja Sotkamo ja Vimpeli saivat rinnalleen kaksi uutta voimaa, Joensuun ja Kouvolan. Viime kaudella kohujoukkue Manse sotki kaikkien muiden suurten suunnitelmat voittamalla tähtimiehistöllään Suomen mestaruuden.

Nyt on astuttu askel kohti vieläkin leveämpää valtarakennetta. Hyvinkään Tahko ja Kempeleen Kiri ovat molemmat vahvistaneet joukkueitaan raskaalla kädellä ja ne hengittävät jo niin lähellä viittä suurta, että puolivälierissä saatetaan nähdä värikkäitä ja yllättäviä taisteluita. Runkosarjan nelonen ja vitonen kohtaavat joka tapauksessa jo toisensa, mikä tietää kovaa otteluparia, mutta sijoittuivatpa runkosarjan kuudenneksi ja seitsemänneksi mitkä tahansa joukkueet, ne eivät ole enää samalla tavalla ylikäveltäviä joukkueita kuin puolivälierien heikoimmat joukkueet ovat viime vuosina olleet.

Which team will win the Finnish Baseball League? Check the odds at Expekt!

Ja totta kai myös Kiteelle on jätettävä sauma, mutta tänä kesänä lupausten sijasta pitää oikeasti takoa tuloksia.

Myös putoamiskamppailuissa on oma suolansa. Pattijoki, Seinäjoki ja Kankaanpää ovat tukalimmassa asemassa, mutta Imatran jo muutenkin kapeaa materiaalia ovat rokottaneet loukkaantumiset ja poissaolot ja Koskenkorvalla seurataan sydän kylmänä lukkari Juho Hakomäen käden kuntoutumista.

Putoamistaisteluja terästää se, että yksi joukkue putoaa tällä kaudella Superista varmasti. Lisäksi Superin kahden heikoimman joukkueen välisen putoamiskarsinnan voittaja joutuu karsimaan vielä Ykköspesiksen nousufinaalin hävinnen joukkueen kanssa.

Joukkue joukkueelta

Tässä lyhyt tiivistelmä jokaisesta joukkueesta ja linkki jokaisen joukkueen suurempaan kausianalyysiin.

Manse PP

Suurin mestarisuosikki yhdessä Kouvolan kanssa. Toinen peräkkäinen mestaruusunelma rakennettu saman neljän pelaajan muodostaman järkälemäisen kivijalan varaan kuin viime kaudella – Juuso Myllyniemen, Tuomas Jussilan, Henri Puputin ja Juha Puhtimäen. Pakassa nyt mies viides extra-ase, Vimpelistä hankittu Perttu Ruuska. Uuden pelinjohtajan Juhani Lehtimäen ei tarvitse yrittää mitään uutta ja ihmeellistä, sillä ”kone” on kunnossa.

Lue tästä Mansen koko analyysi

Kouvola

Toinen kauden suursuosikki. Materiaali samaa kaliiperia Mansen kanssa. Suurin ero sisäpelin peluuttamisessa. Kun Manse lyö kaikki parhaat voimansa ykköskärkeen, Kouvola on jakanut ne kahteen tasavahvaan kärkeen. Materiaalin kruunaavat kaksi huippuhankintaa, Patrik Vartama ja Teemu Nikkanen. Kouvola kierrättää pelaajiaan enemmän kuin Manse.

Lue tästä Kouvolan koko analyysi

Vimpeli

Vimpeli on kärsinyt kauteen valmistuessaan erilaisista poissaoloista, mutta potentiaali riittää kaiken mennessä nappiin jopa runkosarjan voittoon ja loppuottelupaikkaan. Kausi ei kuitenkaan yhtä varmalla pohjalla kuin Mansella ja Kouvolalla. Siksi Vimpeli voi jäädä runkosarjassa myös TOP3:n ulkopuolelle. Sisäpelissä äärimmäisen kova ykköskärki, jonka kruunaa Superin kovin lyöjäjokerikaksikko, Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä. Muutenkin kotiutus- ja läpilyöntivoimaa löytyy. Teemu Kinnunen uutena lukkarina haastavassa paikassa.

Lue tästä koko Vimpelin analyysi.

Joensuu

Joensuu kuittasi viime kauden pettymykset remontoimalla joukkuetta isolla kauhalla. Tärkeimpinä hankintoina Topi Kosonen, Elmeri LietoJuho Toivola ja Ville Lantiainen. Myös viuhkassa uusi mies, Mikko Huotari. Sisällä laaja ja laadukas materiaali. Ulkona kaksi kysymysmerkkiä – takakenttä ja se, miten Huotari saa toimimaan kahden lukkarin mallin, sillä Ville Väliaho on pelannut harjoituskauden erinomaisesti. Runkosarjassa sijoilla 3-6.

Lue tästä koko Joensuun analyysi.

Sotkamo

Sotkamo lähtee kauteen selkeästi haastajana.  Ykköskärki edelleen timanttisen kova, mutta kotiuttajat kortilla. Nuori Jere Heikkinen kovassa paikassa hypätessään pitkään poissaolleen Lauri Rönkön saappaisiin toiseksi jokeriksi. Ulkona kahta pelipaikkaa lukuun ottamatta kaikki roolit pantu uusiksi tai miehitetty uusilla pelaajilla. Ykköshankina huippukoppari Jussi Korhonen.

Lue tästä koko Sotkamon analyysi.

Hyvinkää

Hyvinkää korjasi aastavan viime kesän jälkeen kurssiaan kovalla kädellä. Uusi pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäki saa käsiinsä materiaalin, jolla hän voi horjuttaa viiden suurenkin mielenrauhaa. Sisällä vahva ykköskärki, hyvä kakkoskärki ja raskaansarjan lyöjäjokerit, Juha Korhonen ja Juha Niemi. Lauri Vierimaan hankinta kauden alalla kova lisä, kunhan Vierimaa pääsee täyteen iskuun. Ulkona ei heikkoja osa-alueita, mutta toisaalta mikään osa-alue ei ole sarjan aatelia.

Lue tästä koko Hyvinkään analyysi.

Kempele

Kempele on siirtomarkkinoiden ilopilleri. Nimekkäimmät hankinnat Sami Haapakoski ja Teemu Isoketo. Sisällä vahva kärki ja paljon kotiutusvoimaa, ulkona kysymysmerkkinä takakenttä. Loppukesästä palkattu kakkospelinjohtaja Mikko Korhonen on iso tuki pelinjohtaja Teemu Körkön takana. Viiden suuren vahvin haastaja yhdessä Hyvinkään kanssa.

Lue koko Kempeleen analyysi tästä.

Kitee

Potentiaali edelleen kiistaton, mutta tänä kesänä etenkin avainpelaajien – Hannes Pekkisen, Samu-Kalle Varosen, Joni Lehikoisen ja Elmeri Purmosen – on tehtävä tulosta, sillä pelkkä potentiaali ei riitä Kiteelle. Samu Vainikainen hyvä lisä joukkueeseen. Kysymysmerkkeinä lukkari Jesse Eskelinen ja pelinjohtaja Juho Kaikko. Loukkaantumiset sotkeneet valmistautumista kauteen.

Lue tästä koko Kiteen analyysi.

Koskenkorva

Hankki kaksi kovaa paluumuuttajaa, Veli-Pekka Yli-Hirvelän ja Tuomas Tuohisaaren. Materiaali vahvempi kuin viime kaudella, mutta Juho Hakomäen käsileikkaus ja hänen poissaolonsa juhannuksen tienoille asti nostaa kysymysmerkkejä Kossun kauden ylle. Kossu pelaa pelinjohtaja Mikko Vainionpään oppien mukaisesti railakasta lyöntipeliä koko materiaalillaan. Sarjapaikasta ei huolta, mutta pudotuspelipaikka vaatisi lähinnä Kiteen floppaamista.

Lue tästä koko Koskenkorvan analyysi.

Imatra

Kauden suurin kysymysmerkki. Menetti siirtomarkkinoilla Juho Keinäsen, Juho Toivolan ja Tommi Piiraisen. Toni Kohonen, Sasu Toikka ja Toni Laakso olivat lähtökohtaisesti kovia hankintoja, mutta Laakso on sivussa henkilökohtaisten syiden vuoksi ”määrittelemättömän ajan”. IPV on kärsinyt lisäksi loukkaantumisista. Aappo Savikoski tuli tällä viikolla lainapelaajana paikkaamaan materiaalin kapeutta. Normaalioloissa sarjapaikasta ei huolta, mutta nyt voi tapahtua mitä tahansa.

Lue tästä koko Imatran analyysi.

Kankaanpää

Kankaanpää menetti viime kauden sensaation Lauri Vierimaan ja koko etukenttänsä. Juuso Vuorenmäki, Teemu Rouhiainen ja varsinkin Severi Piispanen olivat hyviä hankintoja, mutta materiaali ei riitä kuin taisteluun karsintojen välttämiseen. Pudotuspelipaikka olisi sensaatio.

Lue tästä koko Kankaanpään analyysi.

Seinäjoen JymyJussit

JymyJussit menetti viime kauden joukkueesta kaksi suurinta tähteään, Jukka-Pekka Vainionpään ja Elmeri Liedon. Materiaali selvästi heikentynyt. Oulusta tullut Oskari Salmela voi olla hyväkin hankinta, mutta Ykköspesiksestä naaratut lyöjäjokerit Markus Hallasuo ja Riku Utanen ovat haastavassa paikassa. Ainoa realistinen tavoite välttää karsinnat ja putoaminen.

Lue tästä koko JymyJussien analyysi.

Pattijoki

2000-luvun menestysjoukkue on haastavassa paikassa, sillä PattU:lla on sarjan heikoin materiaali sen menetettyä viime kauden jälkeen etuhampaistaan Topi Kososen, Sami Haapakosken ja Severi Piispasen. Joukkueessa on kahden nuoren lukkarin, Lauri Vuollon ja Topi Stillin, johdolla nuoria ja potentiaalisia pelaajia, jotka voisivat hyvän startin saatuaan saada jonkinlaisen hurmoksen aikaan, mutta vastassa on silti kova realismi. JymyJussien tavoin Pattijoen ainoa realistinen tavoite on välttää karsinnat ja putoaminen.

Lue tästä koko Pattijoen analyysi.