Totuus Olli Jokisesta valmentajana paljastuu tulevalla kaudella

Olli Jokinen ei tule pääsemään joukkueineen helpolla tulevan kauden runkosarjassa.

JääkiekkoLiiga

Totuus Olli Jokisesta valmentajana paljastuu tulevalla kaudella

Olli Jokisen Jukurit oli viime kauden sensaatio. Pöhinä kantoi runkosarjan loppuun. Pudotuspeleissä paljastui kuitenkin Olli Jokisesta jotain, joka korostuu tulevalla kaudella yhä enemmän.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 3.9.2022 | KUVAT Mikko Lieri / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Mikkelin Jukurit

Joukkueen materiaali

Jukureiden maalivahtiosasto kestää vertailun mihin tahansa liigajoukkueeseen. Vaikka lähtenyt Oskari Salminen oli sensaatiomainen viime kauden runkosarjassa, voi maajoukkuevahti Frans Tuohimaan sanoa olevan vielä astetta kovempi mies tolppien välissä. Markus Ruusu on riittävä kakkosmies, kun Tuohimaa tarvitsee pitkässä runkosarjassa lepovuoroja.

Puolustuspäässä jatkavat ulkomaalaiset Libor Zabransky, Linus Nässen, Oliver Larsen ja Niclas Lundgren tuovat jatkuvuutta. Nuori Joni Jurmo näytti Nuorten MM-jäillä odotuksia paremmalta, vaikka välillä tekikin erikoisia pelivalintoja.

Hyökkäyspäässä vaihtuvuus on kovempaa. Mitä tahansa liigaseuraa kirpaisisi kärkipelaajien, kuten Petrus Palmun, Joachim Rodhinin tai Simon Stranskyn lähdöt seurasta.

13.00 for Jukurit being in TOP2 in the Liiga 2022/2023. Check all the odds for Liiga and SHL and play at LeoVegas!

Jukurit hankki kuitenkin tilalle todellista laatua. Trinecin veljespari Michal ja Ondrej Kovarcik on näyttänyt vaaralliselta jo harjoituskaudella. Kokeneelta Juhamatti Aaltoselta odotetaan vielä kerran tykkikautta. Miikka Pitkänen saattaa olla kova haku paikalliskilpailija KalPasta.

Philadelphia Flyersin sopimuspelaaja Samu Tuomaala hakee ponnahduslautaa alussa olevalle uralleen ja nälkää varmasti riittää. Patrik Puistolan potentiaali on kaikilla tiedossa.

Kun kokeneet Jarkko Immonen ja Pekka Jormakka saavat vielä säestää ensi kaudella taustalla, on Jukureilla kasassa koko seurahistorian nimekkäin nippu.

Valmennus

Jos Jukureiden materiaali on vahva, on erinomaisesta viime kaudesta huolimatta suurimmat kysymysmerkit valmennusosastolla.

Olli Jokinen sai lentävän lähdön liigauralleen, mutta nyt tarina tulee olemaan erilainen. Jukurit on merkattu joukkue, eikä kukaan tule aliarvioimaan sitä. Ensimmäistä kertaa näin oli jo viime kevään puolivälierissä, kun KooKoo haastoi runkosarjan kolmosen.

Kuuntle Lahjomattomat podcast: HIFK harkitsee Helsinkin Garden -hankkeesta luopumista

Tuossa ottelusarjassa Olli Salo kaatoi tulokaspäävalmentajan taktisella osaamisellaan. Moni joukkue tulee tekemään saman jo tulevan kauden runkosarjassa.

Kun Sergei Krivoskrasov lähti, olisi valmennustiimissä ollut paikka auki todelliselle pelitapaosaajalle. Jokinen otti kuitenkin rinnalleen entisen NHL-puolustajan Toni Lydmanin, jolta ei ei vielä näyttöjä pelin osaamisen ymmärtämisestä löydy.

Jokisen asema Jukureissa on vahva ja valtaa tuntuu riittävän. Tilanteesta koko organisaatiossa kertoo se, että Jukurit palkkasi hänen veljensä, Ville Jokisen, päävalmentamaan alle 20-vuotiaiden joukkuettaan. Ville Jokinen valmensi vielä viime kaudella KalPassa alle 16-vuotiaiden SM-sarjajoukkuetta.

Odotukset ja realismi

Jukurit on haastava joukkue arvioida. Viime kaudella sensaatiomainen runkosarja vaihtui pettymykseen pudotuspeleissä. Nyt joukkueessa on paperilla paljonkin hyvää, mutta kevään pudotuspelien esitykset luovat valmennuksen ympärille isoja kysymysmerkkejä.

Lahden Pelicansin ja Ville Niemisen vajaat kaksi kautta aikanaan kestänyt yhteiselo olkoon esimerkkinä myös siitä, kuinka hataralla pohjalla voi olla valmentajan arvioiminen yksittäisen kauden onnistumisen tai epäonnistumisen kautta.

Niin laadukas Jukureiden materiaali kuitenkin on, että pudotuspelipaikasta joukkueen tulisi taistella.

Arvio

Mikkelissä saatetaan pelata pudotuspelejä ainakin ensimmäisen kierroksen verran. Jukureiden runkosarjasijoitus asettunee välille 7–10.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Kuudentena vuorossa on Mikkelin Jukurit.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: Jukurit, Kalpa, SaiPaÄssätPelicans, Sport