Välikausi on nyt takana – Lukko on vähintään musta hevonen Liigan kärkikahinoihin

Raumalle palaava Tarmo Reunanen on erinomainen lisä Lukon puolustukseen.

JääkiekkoLiiga

Välikausi on nyt takana – Lukko on vähintään musta hevonen Liigan kärkikahinoihin

Rauman Lukko sopeutui vielä viime kaudella Pekka Virran lähtöön. Nyt toissakauden mestari on taas viime kautta vahvempi ja haastaa tosissaan kärkiseuroja.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 8.9.2022 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Rauman Lukko

Joukkueen materiaali

Mestarivahti Lassi Lehtinen lähti vaikean viime kauden jälkeen Turun Palloseuraan. Artjom Zagidulin otti kuitenkin paikan ykkösvahtina jo tultuaan kesken viime kauden joukkueeseen ja on varteenotettava ykkösvahti Liigaan. Toki loistoa tolppien välistä uupuu. Samuel Jukuri on kelpo tukimies.

Lukon puolustus on kova. Tarmo Reunasen paluu AHL-jäiltä tuo erinomaisen yleispelaajan kokoonpanoon. Thomas Grégoiren tanssi siniviivalla on kaunista ja pistepotentiaalia riittää.

Niclas Almari näyttää myös löytäneensä hyvän paikan kehittyä vaikean Pohjois-Amerikan reissun jälkeen.

Pitkään tiedossa ollut  lähtö Sveitsiin toki tuntuu myös Lukon tasoisessa vahvassa puolustuksessa.

Hyökkäysarsenaalissa Lukolla on asettaa jäälle ehkä koko sarjan kovinta puhdasta maalinteko-osaamista. KHL:stä Raumalle saapuva yhdysvaltalainen Josh Kestner paukutti toissa kaudella TPS:ssä 24 maalia. Laiturin rannelaukaus on viiltävä.

Sebastian Repo on myös erinomainen laukomaan ja vahva hyökkääjä tekee tuhojaan myös maalin läheltä. Jere Karjalainen on nakuttanut Tapparassa parhaimmillaan 24 maalia.

Kapteeni Anrei Hakulinen hoitaa tarjoilupuolta, eikä Ilveksestä siirtyneen Antti Saarelan potentiaalia pidä aliarvioida, jos kohdalle sattuu ehjä kausi.

Pavol Skalickýn ja Arttu Ilomäen menettäminen kovan kilpailijan riveihin Turkuun on kuitenkin asia, joka varmasti kirpaisee.

Valmennus

Marko Virtasen toinen kausi lähtee käyntiin ensimmäistä puhtaammalta pöydältä. Viime kaudella luonnollisesti vertailu kävi mestarivalmentaja Pekka Virran Lukkoon ja sitä joukkue näytti myös oirehtivan.

Mitä pidemmälle kausi eteni, sitä selvemmin alkoi Virtasen oma jääkiekko erottua Virtasen ja Virran eräänlaisesta hybridikiekosta, joka jätti alkukauden Lukosta sekavan kuvan.

Lukko on yhä kiekkokontrollijoukkue, mutta jo viime kaudella Virtanen uskaltautui tuomaan omaa suoraviivaisuuttaan sen peliin hieman Virran totaalijääkiekon vastaisesti.

Kun pelitapa tarkentui myös pelaajistolle, alkoi pelaaminen olla täsmällisempää. Pitkää voitokasta jaksoa seurasi kuitenkin vaikea runkosarjan loppu koronavaikeuksineen, mikä vei lopulta joukkueelta suoran pudotuspelipaikan.

Pudotuspeleissä Lukko voitti ensin HPK:n eikä missään nimessä ollut huono puolivälierissä kevään parasta joukkuetta Tapparaa vastaan.

Nyt Lukko iskee hieman haastajan asemasta ja se sopii Virtasen valmennustiimille paremmin kuin hallitsevan mestarin taakan kantaminen.

Odotukset ja realismi

Lukko ei ole kovan kilpajuoksun suurimpia suosikkeja, mutta suora pudotuspelipaikka on joukkueella haarukassa. Joukkue on hyvin rakennettu ja tuloksentekopotentiaalia löytyy.

Jos maalivahtipelistä saisi hieman odotettua enemmän irti ja Virtanen onnistuu edelliskautta paremmin, voi aivan kärkijoukkueillakin olla hikisia iltoja raumalaisten kanssa.

Arvio

Lukko palaa suoralle puolivälieräpaikalle, eikä kotietukaan ole täyttä haihattelua. Todennäköisimmin sijoitus asettuu välille 3–6.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Yhdentenätoista vuorossa on Rauman Lukko.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: Lukko, HIFKKooKooHPK, JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport